Chialı Çilekli Puding Tarifi – Nasıl Yapılır?

Chialı Çilekli Puding Tarifi – Nasıl Yapılır?

Chia tohumu günümüzde popüler olan ve sağlığına dikkat eden kişilerce daha çok tüketilen bir besindir. Antioksidan yönünden güçlü olması ve lif kaynağı bakımından zengin olması nedeniyle tüketicilerin dikkatini çekmektedir. Uzun süre tok tutması yönünden diyet yapan kişiler için, diyet listelerinde yerini almıştır. Su ile buluştuğunda jel kıvamını alması bakımından da puding yapımında daha çok tercih edilen bir tohumdur. Chia tohumu blenderden çekilerek veya olduğu gibi pudinglerde kullanılabilir. Çilekle yapılan puding tarifleri, çocuklar ve yetişkinler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Blenderden çekilerek kullanılması, daha lezzetli tariflerin oluşmasına olanak sağlayabilir. Ancak chia tohumlarının kırılmadan olduğu gibi puding üzerine eklenerek kullanılması da tercih edilebilir.

Chialı Çilekli Puding Nedir?

Chia çilekli puding tarifi hakkında birçok konu merak edilmektedir. Özellikle yüksek lif içermesi bakımından chia tohumu ile yapılan pudingler, diyet yapan kişiler tarafından araştırılan konular arasındadır. Chialı çilekli puding, uzun süre tok tutması ve su tutma özelliği ile chia tohumu diyetlerde tercih edilebilir. Bir kase çilekli pudingin kalori miktarı, besin değeri ve ne kadar süre tok tuttuğu gibi birçok konu merak edilir. Bir porsiyon chialı çilekli pudingin besin değerlerinden kısaca bahsedilecek olursa;

  • Yağ oranı 6.72
  • Protein oranı 5.40
  • Demir oranı 0.33
  • Lif oranı 6.60
  • Kolesterol oranı 4.59
  • Potasyum oranı 158.57
  • Sodyum oranı 43.11
  • Kalsiyum oranı 203.57
  • Vitamin C değeri 15.87
  • Vitamin A değeri 18. 67

Chialı Puding Nasıl Yapılır? Tarifi

Chia tohumu ile yapılan pudingler son zamanlarda popüler olmaya başlamıştır. Omega 3 yönünden oldukça zengin olması bu tohuma olan ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. Özellikle sağlıklı bir şekilde tatlı yemek isteyen kişiler ve yedikten sonra pişmanlık yaşamak istemeyenler, chalı puding tariflerini merak ederler. Hem sağlıklı, hem doyurucu hem de düşük kalorili olan bu puding, kilo vermek isteyen ve düzenli olarak kalori bazlı beslenen kişiler için oldukça idealdir. Chialı puding tarifi açıklanacak olursa;

  • Öncelikle puding yapımı için gerekli olan malzemeler hazırlanmalıdır. Bu malzemeler, 3 yemek kaşığı chia tohumu, 1 çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu, kivi, muz, nar ve 3 adet hurmadır.
  • Yapılışı ise oldukça kolaydır. Öncelikle chia tohumunu ve sütü jel kıvamına gelene kadar karıştırmak gerekmektedir. Daha sonra hurmaların hazırlanma aşamasına geçilir. Hurmalar 15 dakika boyunca sıcak suda bekletildikten sonra çekirdekleri çıkartılarak, rondodan çekilmelidir. Rondodan çekilen hurma ve keçiboynuzu unu jel kıvamında olan pudinge eklenmelidir. Puding hazır olduğunda hurma, nar ve muz ile süslenerek servis edilir.

Chialı Puding İçin Gerekli Malzemeler

Chialı puding yapılırken kullanılan malzemeler çok fazla değildir.  Chialı puding lezzeti genellikle herkes tarafından beğenilir. Bu puding genellikle içeriğinde bulunan meyveler ile daha da lezzetli bir hâl almaktadır. Kullanılan malzemelerden en önemli olanlar ise içine konulan meyvelerdir. Bu puding, genellikle yapılışından kullanılan meyvenin adı ile anılır. Kivi, muz, çilek ve kakao gibi chialı puding çeşitleri bulunur. Genellikle her puding de kullanılan malzemeler birbirine benzemektedir. Açıklanacak olursa;

  • 3,4 yemek kaşığı chia tohumu
  • Bir çay bardağı süt
  • Tarçın
  • Bal
  • Keçiboynuzu unu
  • Mevsim meyveleri

Chialı Kakaolu Puding Kalorisi Ne Kadardır?

Chialı kakaolu puding yapılırken içine konulan malzemeler pudingin kalorisinde değişiklik göstermesine neden olur. Kakao ve tarçınla yapılan chialı pudingler birçok kişi tarafından sevilmektedir. Ancak kalorisinin ne kadar olduğunun bilinmemesi merak edilmesine neden olmaktadır. Bilindiği üzere chia diyetlerde çok sık kullanılan bir besin hâline gelmiştir. Bu nedenle chia tohumla yapılan tatlıların kalorileri araştırma konusu olmaktadır. Kakaolu chialı puding kalorisi açıklanacak olursa, 112 kaloridir. Uzun süre tok tutması nedeniyle bu kalori miktarı oldukça ideal karşılanmaktadır. Kakaolu puding severler için hem sağlıklı hem de düşük kaliteli bir öğün olarak tercih edilebilir. Diyetlerde güvenle kullanılmakta ve sağlıklı bir şekilde kilo verimini kolaylaştırmaktadır.

Chialı Çilekli Puding Kalorisi Ne Kadardır?

Besin değerleri ve protein bakımından zengin olan chia tohumu, puding yapımlarında genellikle tercih edilen bir üründür. Sağlıklı ve kalorisi az olan bu tohumla yapılan puding çeşitleri, tüketenler tarafından çok fazla beğenilmektedir.  Chia tohumu Türk mutfağına birkaç yıl önce girmiş olsa da adını sıkça duyurur bir hâl almıştır.  C

hialı çilekli puding için malzemeler ne kadar fazla olursa, kalori miktarı da aynı düzeyde artış gösterecektir. Bu çilekli puding kalori bakımından oldukça idealdir. Orta boy porsiyon chialı çilekli puding 153.60 kaloridir. Çocuklar ve yetişkinlerin, sıklıkla bu tohumla yapılan puding ve tatlıları yemeleri önerilir. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde çocukların uyku düzenlerini ve iştahlarını önemli ölçüde düzenleyecektir.

Chialı Puding’in 1 Porsiyonluk Tarifi

Chia puding bir porsiyon tarifi merak edilen konular arasında yer almaktadır. Chialı puding yapılırken, çok malzeme ile fazla porsiyon yapılacağı gibi az malzeme ile bir porsiyon puding yapımı da oldukça kolay ve basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sürekli mideleri kazınan ve bir şeyler yeme ihtiyacı duyan kişiler veya tatlı canı isteyip de kilo alırım korkusu yaşayan kişiler için chialı pudingler en iyi tercih durumundadır. 

Bir porsiyon için gerekli malzemelerden bahsedilecek olursa; 1 yemek kaşığı chia tohumu, 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve kişinin isteğine göre meyveler yer almaktadır. Chia tohumlarını önceden ıslatmak daha hızlı bir puding yapımı için gereklidir. Bu tohumlar, ıslandığında hemen şişecektir. Yapılışı ise, chia tohumu rondodan çekilerek üstüne süt eklenmeli ve ardından tarçın ve bal eklenerek puding hazırlanmalıdır. Son olarak meyveler ile pudingin süsleme işlemi tamamlanmalıdır.

Chia ailesinin diğer türü Siyah Chia Nedir? Merak ediyorsanız blog yazımız tam size göre!